Hanoi er en fantastisk by i det nordlige Vietnam. Byen byder både på de traditionelle og lidt mere moderne oplevelser. Her finder du både gamle templer og vietnamesisk arkitektur, men stadig også mange spisesteder og shoppingmuligheder.
Vi nåede at have næsten 3 uger i byen (med et enkelt stop i Ha Long bugten den ene dag). Her er vores 5 tips til Hanoi i Vietnam, hvis du skal dertil eller bare gerne vil inspireres lidt.
Indhold i denne artikel
1. Download Grab app’en
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Vores første tip er at downloade den app, der hedder “Grab”. Der går ikke længe, før du opdager de mange scootere med chauffører iklædt en grøn jakke eller trøje samt en grøn hjelm, hvor der står “Grab”.
I Vietnam har de ikke Uber. I stedet har de Grab, som er nærmest det samme som Uber.
Taxaerne vil måske prøve at snyde dig. Busserne stopper med at køre efter kl. 21, og i øvrigt kører de ret uregelmæssigt og kan være proppede. Og så er der forresten ingen metro eller tog i Hanoi. Hvad gør man så?
Jo, man tager en Grab. Fordelen er, at det er nemt, du kender prisen på forhånd, og du kan følge med i, hvornår din Grab kommer hen til dig for at samle dig op. Hvis du kun er en enkelt person, kan du tage en Grab-scooter og spare en del penge. Vi var dog to, der skulle transporteres, så vi tog en Grab-bil, når det var. En tur på ca. 15 min. koster ofte kun omkring 50-60.000 dong, hvilket svarer til ca. 14-15 kr.
Udover at transportere personer, kan de også afhente mad for dig. En slags Just-Eat – bare MEGET billigere. Du kan på forhånd se, hvilke restauranter der er med i ordningen og se deres menuer. Herefter bestiller du og venter på, at din Grab ankommer med maden til dig, hvorefter du betaler chaufføren.
Pris for levering af mad? 15.000 dong, hvilket svarer til ca. 5 kr.
Dog er de ved at lave en særlig app til mad, hvor chaufførerne har en varmeboks på scooteren. App’en hedder “Grabfood”, men var stadig kun i beta, da vi var i Vietnam og virkede derfor ikke.
Det kan forresten være en god idé at tilføje, at du snakker engelsk i noten til chaufføren i app’en – ellers vil chaufføren ringe dig op for at bekræfte ordren på vietnamesisk.
2. Tag bussen
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Hvis du er på budget, og klokken endnu ikke har rundet de 21.00, så kan vi anbefale dig at tage bussen. Når du først har lært lidt tricks, kan du i længden spare en del penge, og så er det faktisk ikke så svært endda.
I selve Hanoi koster det normalt kun 7.000 dong for en busbillet – uanset hvor mange stop du skal. Det er altså lidt under 2 kr. pr. billet. Bussen fra Hanoi til lufthavnen kostede os 9.000 dong (så lidt over 2 kr.).
Du skal ikke betale til buschaufføren, men i stedet til en ‘kontrollant’, som er iført en blå skjorte. Han skal nok henvende sig til dig for at opkræve pengene. Find en plads i bussen, når du stiger på, og så skal han nok komme til dig.
Vi brugte Google Maps til at finde ud af hvilken buslinje vi skulle med og fra hvilke stoppesteder osv. Du kan kende busstoppestederne ved, at det er nogle blå skilte, hvor der står hvilke linjer som kører ved det stop.
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Her er lige lidt tips, hvis du skal tage bussen:
- Lidt før bussen ankommer, kan det være en god idé at løfte armen lidt, så buschaufføren kan se, at du gerne vil med – ellers kan du risikere, at bussen næsten ikke stopper, men kører videre
- Bussen stopper kun ganske kortvarigt på grund af trafikken, så sørg for at skynde dig at hoppe ind
- Find en siddeplads, hvis det er muligt – busserne i Vietnam har nærmest ingen støddæmpere, og trafikken er ret voldsom. Derfor kan det være lidt farligt at stå op i bussen
- Du betaler til kontrollanten, som kommer hen til dig. Prisen på bussen står på ruden i bagerste halvdel af bussen. Vi oplevede dog ikke nogle kontrollanter, der på nogen måde prøvede at snyde dig i Hanoi, men vi har hørt om en del historier, så vær opmærksom. Kontrollanten har ikke større sedler på sig, så undlad at betale med større sedler (større end 50.000-sedlen).
- Pas på dine ejendele. Hav altid tasken foran dig og stil den ikke på gulvet. Vi oplevede ikke nogle tyverier i Hanoi, men hørte om nogle historier, så pas på dine ting.
- Rejs dig for de ældre. Det er meget mere normalt at rejse sig for de ældre og eventuelt også børn, end det er i Danmark. Så vis som turist, at du har respekt og er høflig over for de lokale.
- Når du skal af, skal du ikke trykke på nogen stop-knap. Bussen stopper som regel ved alle stoppesteder. Men du skal stille dig hen til udgangsdøren i god tid, så chaufføren i bakspejlet kan se, at du vil af – ellers risikerer du, at han kører forbi stoppet. Husk, at bussen kun holder ganske kortvarigt eller kun går ned i fart, så at hoppe af bussen imens den kører, er ikke unormalt.
Alt i alt er det slet ikke så svært, når man først har lært de få tricks. Så vi kan varmt anbefale at tage bussen.
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Street food er en stor del af oplevelsen af at være i Vietnam. En oplevelse, som du ikke må snyde dig selv for.
Især i Hanoi, fordi der er så mange små street food restauranter med de små taburetter ude på fortorvene. Restauranter er måske endda så meget sagt. Nogle af dem kan man nok kun kalde for små boder med lidt grilludstyr og en håndfuld taburetter, hvor ens bagdel knap nok kan være.
Og nej, måske har de ikke den bedste hygiejne i forhold til danske standarder, men Vicky og jeg spiste street food hver dag og fik ikke noget synderligt med vores maver.
Der er dog et andet mindre problem, som kan være skræmmende for nogle. Det er ikke unormalt, at menuen står på et skilt på væggen eller lignende – og kun på vietnamesisk. Men lad det ikke skræmme dig.
Her er lige top 5 retter på vietnamesisk med oversættelse, så du kan bestille lidt forskellige retter:
- Pho – nudelsuppe. Pho bo er nudelsuppe med oksekød og pho gá er nudelsuppe med kylling. Pho er desuden Vietnams nationalret og et ‘must-try’
- Bánh mi – sandwich/baguette. Fås også i forskellige varianter fx med pate eller kylling
- Bun cha – grillet svinekød med nudler og ofte også lidt salat og en marinade
- Bún bò Nam Bộ – nudelsalat med oksekød og ofte også peanuts. Min personlige favorit. Husk at røre godt rundt i den, så saucen i bunden af skålen bliver blandet med nudlerne
- Chả giò (kaldes også for nem rán) – stegte forårsruller
Vi gjorde nogle gange det, at vi googlede de forskellige retter og så billeder, inden vi bestilte.
Og ellers forsøgte vi selvfølgelig at spørge tjeneren/den ansatte ved restauranten. Vi havde tit vores ‘oversæt’-app oppe ad lommen (den fra Google, som også kan bruges i offline brug, hvis du har downloadet ordbogen inden). Med den kunne vi spørge til basale ord som nudler, ris, oksekød, svinekød, kylling osv.
4. Gå rundt om Hoan Kiem-søen
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Vores ‘yndlings’ seværdighed i Hanoi var ikke et tempel eller de gamle franske bygninger.
Vores favorit seværdighed var faktisk at gå rundt om Hoan Kiem-søen. Vi endte med at gå der næsten hver dag.
Søen ligger lige ved det gamle kvarter – også kendt som Old Quarter. Rundt om søen er der – i modsætning til resten af Hanoi – et stort, bredt fortorv med plads til mange mennesker. Derudover finder du mange bænke i nærheden.
Søen er et perfekt sted at komme lidt væk fra de mange scootere og den generelt stressende trafik samtidig med, at du får rørt dig lidt. Derudover er der udsigt til to små øer på søen – et tempel og en bygning fra en gammel, vietnamesisk myte om et magisk sværd som blev brugt under krigen mod kineserne. Ved øen med templet er der også en flot rød bro, som bliver lyst op om aftenen.
Hvis du er tørstig, er der caféer ved søen – dog til lidt overpriser. Der er også mange andre gode caféer lige på den anden side af gaden samt en Circle K (lille supermarked, ligger tæt på rundkørslen i den nordlige del), hvor du også kan købe billige forfriskninger.
Om eftermiddagen og aftenen og er der også mulighed for at snakke med de unge lokale vietnamesere. De vil meget gerne øve engelsk og vil derfor gerne snakke med dig. Det er ikke unormalt, at hvis du sætter dig på en bænk, så går der ikke mere end 10-15 min., før de første kommer hen til dig. En perfekt måde også at snakke med de lokale og stille dem nogle spørgsmål og lære dem at kende.
5. Vær ikke bange for at gå over vejen med mange scootere
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Hanoi er et scooter-helvede.
Alle vietnamesere har en scooter. Og derfor er der også mange af dem på gaden.
Det kan derfor være skræmmende at skulle krydse gaden, men det er ofte nødvendigt. Hvis du bliver stående og tror, at de har tænkt sig at stoppe for dig, så kan du godt tro om – du kommer i hvert fald til at stå der meget længe.
Men frygt ej, det er ikke så slemt, når du først har vænnet dig lidt til det. Dem på scootere har kørt hele deres liv og er også vant til turister. De kigger aldrig tilbage, men kun frem og er derfor altid vaks over for krydsende forhindringer som for eksempel fodgængere.
Her er vores tips til, hvordan du kommer over vejen:
- Lav aldrig nogle hurtige bevægelser – scooterne skal kunne forudse, hvad du har tænkt dig at gøre
- Tag små skridt i starten. På den måde kan scooterne se, at du gerne vil over
- Hav øjenkontakt med scooterne og løft armen imod dem lidt – så skal scooterne nok undvige dig
- Biler, busser og lastbiler kan ikke ligesom scooterne bare undvige dig, så dem skal du altid holde tilbage for
Generelt er hierarkiet helt anderledes end derhjemme. Som fodgænger er du nederst i hierarkiet, og det er dig, der skal holde tilbage og passe på – ikke scooterne og bilisterne, men scooterne skal nok forsøge at undvige dig. Det er især biler, lastbiler og busser, som du skal passe på!
Husk også at kigge efter scootere og biler, der drejer, hvis du skal over ved et kryds. Scooterne og bilerne drejer bare – igen forventer de, at du er opmærksom.
Ekstratip: Hvis en bil ‘blinker med det lange lys’ til dig som fodgænger, betyder det i modsætning til i Danmark ikke “bare kom, jeg holder”. Deres blinken med det lange lys er et slags ‘lydløst dyt’ og betyder: “Her kommer jeg, og jeg holder ikke tilbage, så pas på!”