Jerusalem seværdigheder? Hvad skal du se, hvis du skal til Jerusalem i Israel? Hvilke attraktioner og steder skal du besøge, hvis du vil se de vigtigste steder i religionernes by?
Læs med i denne rejseguide for at se vores top seværdigheder i Jerusalem.
I Jerusalem valfarter jøder, kristne og muslimer til. Alle tre religioner mener, at byen er hellig.
Derfor er byen fyldt med religiøse steder, som er byens helt store trækplaster. Seværdighederne, som omhandler religionerne, er de vigtigste i Jerusalem, men der er også nogle ikke-religiøse seværdigheder fx et marked, som du kan læse mere om i denne guide.
Lad os se nærmere på seværdighederne.
Indhold i denne artikel
Jerusalem seværdigheder – must see’s
Seværdigheder i Jerusalem – hvad skal du se? Hvilke af seværdighederne er ‘must-sees’?
De vigtigste seværdigheder i byen er:
- Grædemuren
- Gravkirken
- Klippemoskeen og tempelbjerget
- Gethsemane have
- Oliebjerget (kaldes også olivenbjerget)
- Via Dolorosa
- Mahane Yehuda markedet
- Det israelske køkken (falaffel, shawarma og hummus)
Hvis du er til video, kan du se vores video om Grædemuren, Gravkirken og Klippehelligdommen mv. her (3:05):
Du kan læse mere om seværdighederne herunder.
Grædemuren – jødernes helligste sted
Grædemuren er jødernes helligste sted i hele verden.
Muren kaldes også for ‘vestmuren’/’den vestlige mur’. Det er de eneste rester fra jødernes oprindelige tempel.
Historien om templet er lang, og templet blev senest ødelagt i år 70 e.kr. af romerne. Netop grunden til, at templet er blevet ødelagt er grunden til, at muren kaldes for grædemuren eller klagemuren.
Hvis du kigger nøje efter, vil du også kunne se tusinder af små hvide lapper papirer mellem stenene på muren. Papirerne er bønner fra jøderne.
(Artiklen fortsætter under billederne…)
En oplevelse ved Grædemuren er noget helt særligt. Her vil du opleve hundredevis af jøder med kalotter og højre, sorte hatte ‘rokke’ frem og tilbage samtidig med, at de mumler bønner og citerer torahen (jødernes helligste skrifter – fra det første testamente).
Vær opmærksom på, at muren er delt op i en ‘herre-side’ og ‘kvinde-side’. Derudover må du ikke tage billeder, have mobilen fremme, skrive/notere noget eller løbe i nærheden af muren på jødernes shabbat (fredag fra ca. kl. 18 til lørdag ca. kl. 18).
Gravkirken – de kristnes helligste sted
Gravkirken er stedet, hvor Jesus blev korsfæstet og begravet.
I bibelen er dette nævnt som Golgata. Cirka 300 år e.kr. beordrede kejser Konstantin, at der skulle bygges kirker på de vigtigste steder i Israel. Kejserens mor, sankt Helena, drog derfor rundt i Israel for at opsøge disse steder. På baggrund af dette blev Gravkirken derfor bygget her.
Visse personer tvivler på, om det er her, at Jesus rent faktisk blev korsfæstet og begravet, og der er stadig tvivl om det, da man kun har fundet enkelte arkæologiske fund, der kunne dokumentere korsfæstelsen.
Desuden er det svært for arkæologerne at få lov til at grave ved Gravkirken. Det skyldes, at der er en voldsom uenighed blandt de forskellige kristne retninger i kirken.
I kirken holder 6 retninger til:
- græsk-ortodokse
- armensk-apostolske
- romersk-katolske
- koptiske
- etiopiske
- syriske
Igennem tiderne har de forskellige retninger haft flere skænderier, der bl.a. har resulteret i slåskampe. Der er for eksempel en historie om en præst, der ønskede at flytte stolen lidt for at kunne side i skygge, hvilket skabte en værre ‘ravage’.
Af samme årsag fremstår kirken lettere faldefærdig – de forskellige retninger har simpelthen ikke kunne nå til enighed om renoveringen.
Vær opmærksom på, at der er 3 ‘væsentlige’ steder, du skal besøge. Der er ingen skilte eller lignende, der fortæller om stederne. Videoen øverst i denne guide viser de forskellige steder i Gravkirken, så du kan genkende dem.
De 3 steder er:
- Stedet, hvor Jesus blev korsfæstet
- Stedet, hvor Jesus blev balsameret
- Stedet, hvor Jesus blev begravet
Du finder stedet, hvor Jesus blev korsfæstet ved at gå til højre og op ad trapperne lige så snart, du kommer ind i kirken. Stedet markeres med et kors, hvor Jesus er korsfæstet.
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Stenen, hvor Jesus blev balsameret, er lige for, når du kommer ind i Gravkirken. Mange vælger at ‘røre’ ved stenen samt eventuelt ligge kors, tørklæder eller lignende på stenen, da de mener, at det har en ‘hellig’ effekt.
Hvis du går til venstre, når du kommer ind i kirken, kommer du hen til stedet, hvor det menes, at Jesus blev begravet. Der er ofte meget lang kø, som nogle gange snor sig helt ud ad kirken.
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Klippemoskeen og tempelbjerget
Klippemoskeen er et af Jerusalems ‘varetegn’ på grund af den flotte guldbelagte kuppel. Kuplen kan genkendes fra lang afstand.
At kalde det en moske er dog ikke helt korrekt – det er i stedet en helligdom. Helligdommen kaldes også for “Dome of Rock”. Lige ved siden af helligdommen ligger der dog en moske ved navn Al-Aqsa moskeen.
Dette er det tredjehelligste sted for muslimerne efter Mekka og Medina. Det er her muslimerne mener, at profeten Mohammed steg til himmels og snakkede med Gud/Allah.
Helligdommen og moskeen er bygget på det, der kaldes for tempelbjerget. Det var her, at jøderne tempel førhen stod, ifølge jøderne. Blandt andet derfor er der ofte nogle ‘spændinger’ mellem jøderne og muslimerne.
Der er kun meget begrænset mulighed for at komme ind på muslimernes område med tempelbjerget og klippehelligdommen.
Det er ikke ligesom Grædemuren eller Gravkirken, hvor der er fri adgang i åbningstiderne. Muslimerne kan frit få adgang til Tempelbjerget, mens der for andre kun er adgang nogle få timer i døgnet fra en bestemt indgang ved Grædemuren.
Gethsemane have
Lidt uden for den gamle bydel ligger Oliebjerget og Gethsemane have.
Gethsemane have er den have, hvor Jesus gik hen efter sidste nadver. Her opholdt Jesus sig med tre udvalgte apostle. Jesus bad til Gud, inden han blev hentet af romerne og dømt til korsfæstelse.
I haven er der den dag i dag bygget en kirke, som er værd at aflægge et besøg.
Selve haven er den dag i dag ikke særlig stor og kan besøges på 10 min. Dog et hyggeligt afbræk til den til tider kaotiske stemning i den gamlebydel.
Tæt på Gethsemane have ligger også stedet, hvor man mener, at Jomfru Maria blev begravet samt et en flot kirke “Church of Mary”, som har flotte russisk-lignende spir.
Det er også værd, at tage gåturen op til toppen af Oliebjerget. Læs mere om dette herunder.
Oliebjerget
Et “bjerg” er nok for meget sagt. Der er nok nærmere tale om en bakke, men knolden har nu engang fået navnet “Oliebjerget”. Med Gethsemane have og flere kirker, er Oliebjerget selvsagt en væsentlig seværdighed i Jerusalem.
Dog skal du ikke kun gå til Oliebjerget for at se Gethsemane have og de forskellige kirker. Du skal tage til toppen af bakken for at se den flotte udsigt udover den gamle bydel i Jerusalem med klippehelligdommens flotte guldkuppel og de forskellige spir fra kirketårne og moskeers minareter skyde i vejret.
Der er flere måder at komme op til toppen af bakken:
- Du kan gå derop på ca. 20 min.
- Du kan tage en bus
- Du kan tage en taxi
Vi valgte selv at gå op til toppen. Ja, det tager lidt tid og er lidt hårdt, men det er det hele værd!
(Artiklen fortsætter under billedet…)
Via Dolorosa – gå i Jesu fodspor
Efter Jesus blev taget til fange af romerne, skulle Jesus ifølge de kristne gå med korset til Golgata.
Se vores video om Gethsamane have og Via Dolorsa her (3:10):
Denne rute kan du den dag i dag gå i den gamle bydel i Jerusalem. Ruten kaldes for Via Dolorosa – smertens vej. På ruten er der markeret 14 forskellige ‘stationer’, hvoraf de sidste ligger i selve Gravkirken.
Det er interessant at kunne gå ruten og forestille sig, hvordan det har været for Jesus at gå med sit eget kors og med en tornekrone på hovedet samtidig med, at han er blevet ydmyget af romerne.
Om det lige præcis er dén rute, som Jesus gik, er der vist nok lidt tvivl om, men det er stadig en meget interessant oplevelse og ruten tager ikke mere end 15-20 min. at gå.
Mahane Yehuda marked
Mahane Yehuda markedet er et af de mest kendte markeder i Jerusalem.
Markedet er primært et madmarked, hvor du for eksempel kan købe:
- brød
- nødder
- krydderier
- frugt
- grøntsager
og meget mere!
Se vores video fra markedet her (1:43):
Udover de mange små boder, er der også små caféer og restauranter på markedet.
Stemningen på markedet er noget helt særligt. Her oplever du alt lige fra israelske millitærgrupper med rifler hængende om halsen igang med at spise en sandwich til den ortodokse jøde med høj hat og lang, sort frakke handle brød.
Og netop maden i Israel er bestemt også noget, som du skal prøve. Læs selv herunder.
Israelsk mad: falaffel, shawarma og hummus
Maden i Jerusalem og generelt i Israel er i sig selv et godt argument for at tage til Israel.
Her er en blanding mellem de mellemøstlige og østeuropæiske køkken. Du finder pita med falaffel og shawarma samt hummus i lange baner.
Går du i supermarkedet, vil du hurtigt finde en hel afdeling alene med hummus. Her kan du vælge mellem 10-15 forskellige varianter. Og deres hummus er noget af deres billigste pålæg, hvis du planlægger at handle ind til selv at lave mad.
Få mere rejseinspiration her
Vil du have mere rejseinspiration?
Vicky og jeg rejser rundt og formidler om vores rejser her på eRejs.dk samt med billeder på vores Instagram og med videoer på Youtube.
Du kan følge vores instagram her (vores brugernavn er “erejsdk”, hvis du ønsker selv at finde os på Instagram).
Du kan finde alle vores videoer fra vores rejser på vores Youtube-kanal.
Gå til vores Youtube-kanal her.
Se alle vores artikler fra Israel her.